Inför vigseln


Först ska man ta ställning till om man önskar en borglig eller kyrklig vigsel. Det är inte helt självklart för alla. Traditionellt har de allra flesta gift sig kyrkligt, men nyligen gick den borgliga vigseln om i statistiken. En del känner sig inte helt bekväma med själva vigselgudstjänsten men vill samtidigt gifta sig i kyrkan. Dels för att man tycker om traditionen med det ceremoniella, dels för att kyrkorummet är så vackert och högtidligt.

Det finns mycket man kan göra, både för att känna sig mer bekväm med vigselgudstjänsten och kyrkorummet eller för att få en borglig vigsel mer ceremoniell.

Kyrklig vigsel

De flesta nuförtiden är väldigt ovana med kyrkorummet så lutar det åt en kyrklig vigsel, gå dit! Provsitt och ta in atmosfären. Alla är välkomna. (öppettider hittar ni på svenska kyrkans hemsida). Prata gärna med vaktmästaren och annan personal som oftast finns på plats. Ni kan även boka ett möte med en präst och prata igenom era tankar.
Svenska kyrkan har en specifik vigselordning, men man kan påverka vissa delar.
Ni väljer själva musik för ingång- och utgångsmarsch. Det finns massor av lämpliga musikstycken, så ta inte Wagner eller Mendelssohn av bara farten – om ni inte vill det. Man väljer själv, i samråd med prästen, om man vill ha 1, 2 eller 3 psalmer. Man kan även ta med andra musikstycken. Instrumentella eller med sång. Ta gärna hjälp av kyrkomusikern. De är oftast väldigt skickliga och har många goda råd.
När det kommer till bibelläsningen kan ni också påverka både val av stycke och vem som läser. Man kan även lägga till egna inslag, dock alltid i samråd med prästen!
Läs mer om personlig vigsel nedan.


Borglig vigsel

Om man väljer att gifta sig på tu man hand kanske man föredrar en enklare vigsel. Den korta varianten tar bara en halv minut! Idag väljer dock många att göra den mer ceremoniell genom att även här ha både in- och utgångsmusik, andra musikinslag, läsning ur en dikt, sångtext, brev eller annat. Valmöjligheterna är oändliga! Se bara till att samråda med er vigselförrättare.

Personlig vigsel

Oavsett val av vigsel rekommenderar vi att ni funderar igenom hur ni vill göra, Hur ni går, står, vem som gör vad, musikval etc. Involvera gärna familj och vänner i vigselakten. Man kan även hämta inspiration från andra länder och kulturer och ”göra om” inslagen så de passar just er vigsel. Det viktigaste är att ni tänker igenom era val så de känns bekväma och rätt för just er. Då får ni en mycket mer personlig och avslappnad vigsel!


Rent praktiskt

Oavsett om ni väljer en kyrklig eller borglig vigsel måste ni först ansöka om hindersprövning och göra en anmälan om vilket/vilka efternamn ni väljer. Hindersprövningen tar ca 1 vecka och är giltig i 4 månader. Anmälan om efternamn ska göras senast i samband med vigseln men enklast skickar man in blanketten tillsammans med ansökan om hindersprövning.
Intyget om hindersprövning lämnas till vigselförrättaren senast i samband med vigseln. Han/hon får inte viga er om ni inte uppvisat detta! På intyget framgår om ni gjort anmälan om namn. Om inte, så ska även den ifyllda blanketten överlämnas till vigselförrättaren.

F U N D E R I N G A R ?

 Kontakta oss på 08-571 417 10 eller skriv en rad:

BRAK-Logo

Telefon: 08-571 417 10 E-post: info@brak.se